Local

YB Fatimah Abdullah Memborong Hasil Pertanian.

3 July 2021: Di kawasan saya terdapat lambakan buah nanas disebabkan PKP .

Strategi Kerajaan ialah membeli hasil pertanian dpd petani melalui Persatuan Peladang setempat. Pada 28.6.21 Persatuan Peladang Dalat/ Oya telah menghantar 1,460.7 kg nanas hasil 4 pekebun nanas) ke Pusat Khidmat dan minta bantuan kami utk agihkan nanas tersebut.

KW Pn Hatiah dibantu petugas Pusat Khidmat menghantar ke Masjid, Surau, Church/ Chapel, Temple di Dalat dan Oya. Pada 2.7.21 kami menerima sebanyak 11,016.5 kg nanas hasil dpd 55 pekebun nanas.

Oleh kerana kali ini jumlahnya lebih banyak dari penghantaran pertama, kami minta JKKK datang ke Pusat Khidmat utk mengambil sendiri nanas utk di agih kpd penduduk kpg. Sambutan sangat baik.
Nanas boleh dibuat sayur tumis, paceri, kerabu.

Makan dengan ikan masin goreng, boleh menambah selera. Buah nanas kaya dengan Vit C, tinggi serat/fibre/ bagus utk sistem penghadaman dan kesihatan badan. Lagi pun variety Nanas Pada Dalat/ Nanas Sawit rasanya manis dan juicy .

Selain dari Nanas Pada yg ditanam di Kpg Sg Kut, Kpg Tanam secara skala besar, ialah variety Nanas Sarikei, Josephine, B52, N Madu & N Paun,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s