Covid-19

Covid 19 dan SOP, Lakukan dengan betul – Baru Bian.

1 June 2021: COVID 19 DAN SOP – Lakukan perkara yang betul, lakukannya dengan betul
COVID 19 kini telah mencapai tahap yang membimbangkan di Sarawak, dengan jangkitan dan PUI di Negeri ini antara yang tertinggi di negara ini. Baru-baru ini, Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan, Tan Sri Noor Hisham Abdullah mengumumkan berita yang amat membimbangkan bahawa 91% katil di ICUs di seluruh negara telah di guna. Ini telah menyebabkan pesakit bukan Covid-19 menghadapi kesukaran untuk mendapatkan penjagaan kritikal yang diperlukan.

“Hospital terpaksa menukar wad biasa dan dijadikan wad ICU sementara dengan melengkapkan katil mereka dengan peralatan perubatan yang diperlukan,” katanya.

“Kematian akibat Covid-19 di negara ini semakin meningkat hari demi hari, terutama di Lembah Klang,” katanya dalam satu hantaran Facebook pada Khamis (27 Mei 2021).

Seramai 2,491 orang telah meninggal dunia sejak permulaan pandemik, 471 daripada kematian atau 19% berlaku tahun lepas (2020), manakala 81% kematian direkodkan tahun ini (2021)

Sarawak tidak boleh terus membiarkan perkara ini berlanjutan memandangkan hospital, peralatan perubatan dan frontliners, yang terabai sejak “MA63”, kini berada pada suatu tahap yang kritikal.

Keadaan ini mencoretkan suatu gambaran muram yang tidak kelihatan penghujungnya dalam masa terdekat dengan adanya SOP ‘setengah-masak’ yang diimplimentasikan oleh SDMC dan Kerajaan Sarawak.

Senarai SOP yang panjang serta perlaksanaan yang berbeza telah membawa persepsi bahawa SDMC hanya “Blowing In The Wind” (Rujukan kepada salah satu lagu Bob Dylan yang terkenal).

Pengendalian peristiwa yang membawa kepada Kluster Pasai yang mencetuskan penyebaran penularan virus Covid-19 adalah satu contoh yang menyedihkan. Walaupun keputusan awal saringan awal Covid-19 kes adalah negatif, ia kemudiannya tersebar kepada 58 rumah panjang dan 29 kematian.

Ketua Pengarah Kesihatan mengatakan:

“Orang itu dibenarkan pulang ke rumah panjangnya dan dikatakan menjangkiti 2,693 orang dan telah menyebabkan 29 kematian dan telah menjangkiti 58 rumah panjang.

“Ini yang kita bimbangkan. Jadi, kita minta sama ada individu ini yang pernah pulang ke Sarawak adalah pembawa (Covid-19) tetapi kajian genomik menunjukkan tiada varian berbahaya, tetapi mungkin di kawasan luar bandar, daya kekebalan dalam kalangan Orang Asal mungkin lemah, jadi ada tahap jangkitan yang tinggi yang akhirnya membawa kepada kematian.

“Jadi itu adalah penyebar yang telah kami kenal dengan virus Covid-19,” kata Dr Noor Hisham.
Dr Noor Hisham menjelaskan bahawa ini adalah contoh yang baik bagi kes perjalanan antara negeri yang membawa kepada jumlah jangkitan yang tinggi.

Ringkasnya, Kerajaan Negeri sepatutnya telah ‘mengunci pintu stabil’ dengan tidak membenarkan perjalanan antara negeri dan menegaskan kuarantin wajib di pusat kuarantin yang ditetapkan, walau apa pun sebab – pencegahan adalah lebih baik daripada merawati penyakit, lebih-lebih lagi semasa pandemik sebagai penyebar yang pulang ke Sarawak dari Semenanjung Malaysia.

Ia tidak menanam keyakinan bahawa ahli politik dan bukannya golongan profesional yang bertanggungjawab kerana ahli politik mempunyai kecenderungan untuk “bermain demi kepentingan diri”, ini sudah terbukti dalam kalangan rakyat Sarawak, apabila penasihat SDMC secara keras menolak vaksin Oxford/Astra Zeneca walaupun ia kemudiannya ditunjukkan melalui program vaksinasi sukarela bahawa rakyat Sarawak tidak mempunyai masalah dengan vaksin tersebut. Tergesa-gesa untuk membezakan dari Semenanjung Malaysia seolah-olah menggantikan semua pemikiran logik.

Ia juga tidak membantu apabila ramai rakyat Sarawak dibiarkan meneka atas alasan masa 2 hari untuk mengumumkan SOP pada 28/5/2021 apabila SDMC memutuskan untuk tidak mengikuti PKP yang diumumkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) pada 26/5/2021. Kekeliruan yang tidak perlu membimbangkan kerana ia menganggap kekurangan pemikiran tegas.

Yang paling membimbangkan adalah Kerajaan Sarawak cuba memainkan kad ‘autonomi’ setakat SOP dan PKP dibimbangi, menyebabkan rakyat keliru dan mengecewakan.

Oleh itu, selepas semua bunyi bising mengenai autonomi, akhirnya Menteri Persekutuan untuk Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin mengumumkan pada 29/5/2021 bahawa program imunisasi di Sarawak akan dipercepatkan bagi memastikan rakyat Sarawak akan diberi vaksin sepenuhnya menjelang Ogos, sebelum pilihan raya negeri.

Kemudian ‘flip-flop’.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah mengesahkan bahawa Sarawak kini akan mendapat bekalan vaksin daripada Kerajaan Persekutuan dan bukannya mendapatkan vaksin sendiri walaupun YAB CM Datuk Patinggi Abang Johari sebelum ini pernah mengatakan PM Muhyiddin telah meluluskan untuk mendapatkan 500,000 dos awal vaksin Sinovac selain daripada bekalan dari Kerajaan Persekutuan.

Sehingga penghantaran Vaksin dipercepatkan, diterima dan dihantar tepat pada masanya ke semua pusat Vaksinasi yang ditetapkan, ia masih janji mulut sahaja, dan kita akan lihat. Kami berharap ini bukan kes terlalu banyak tukang masak yang hanya merosakkan masakan. Demi Sarawak, kami mengucapkan selamat maju jaya kepada mereka di dalam usaha ini.

Maju ke hadapan – melakukan perkara-perkara yang betul dan melakukannya dengan betul

Vaksin Untuk Semua
Jawapan untuk menangani penularan pandemik ini dan mencegah lebih banyak kematian yang tidak di ingini daripada Covid-19 adalah VAKSINASI semua penduduk Sarawak dalam masa yang PALING SINGKAT.

Tiada cara alternatif mengenainya.

Pelancaran Vaksin tidak boleh di kacau dengan proses birokrasi – proses mesti senang dan di permudahkan.

Pemohonan atas talian mestilah mesra pengguna untuk membolehkan orang yang tidak celik IT untuk mengaksesnya tanpa sebarang kerumitan atau komplikasi.

Pendaftaran atas talian baru-baru ini untuk vaksin AstraZeneca adalah ibarat mimpi ngeri dan mengundang banyak kemarahan, kutukan dan kekecewaan.

Sebagai penutupan, rantaian perolehan, pendaftaran, pembekalan, penghantaran dan vaksinasi mestilah di koordinasi dengan baik bagi memastikan tiada lagi gangguan bagi menggugat usaha murni dalam melindungi dan menjaga nyawa semua rakyat Sarawak.

Marilah kita bersama-sama buat yang terbaik untuk rakyat Sarawak dalam perang ini melawan Pandemik Covid-19.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s